30 Aralık 2012 Pazar

Sarışınlar Neden Daha Çekici?

Evrimsel psikolojiye göre sarışın kadın erkeklerin üreme arzusunu perçinliyor.

Genel kanı erkeklerin sarışın kadınları daha çok beğendiğidir. Seksilik ve vamplık kavramlarıyla yan yana çizilen sarışın imajı gerçekten de kulağa daha cazip geliyor. Ama bu sarışın kadınlar için çizilen imajlardan sadece biri. Sarışın kadınlar daha eğlencelidir, daha asildir ve aynı zamanda daha masumdur. Aptal olduklarına dair söylenenlerden hiç bahsetmiyoruz bile. Ama bunların gerçek olduğuna dair kesin bir veri yok. Zaten kadınların yüzde 90’ının yapay sarışın olduğu bir ülkede bundan bahsetmek de olanaksız.

Saç rengi konusunda çalışma yapmak çok zor. Çünkü sık sık değişiyor ve en esmer kadın bile bir anda sapsarı saçlarıyla karşımıza çıkabiliyor. Doğal sarışınların en yaygın olduğu ülkelerden biri olan Amerika’da bile artık altı sarışında beşi boya kullanıyor. İskandinav ülkeri dışında doğal sarışınların saçı da hormonlar yüzünden yaşla birlikte koyulaşıyor. Yani konuyu tersten ele alırsak sarışınlık gençliği de beraberinde getiriyor ki, aslında bütün erkeklerin en çok arzusu genç kadınlarla beraber olmak.

Kusursuz kadın güzelliği pürüzsüz bir ten, kiraz rengi dudaklar, dik göğüsler, ince bel ve beyaz tenle beraber tanımlanıyor. Bunların da doğal sarışınlarda bulunduğu düşünülüyor. Evrimsel psikolojiye göre bu özellikler kadının yaşını açığa vuruyor ve içgüdüsel olarak üreme isteğini de beraberinde getiriyor.

Bu aşamada Hollywood’un konuya uzak kalması düşünülemezdi tabii. Centilmenlerin sarışın sevdiği uzun yıllardır biliniyor. Ama aksine kadınlar yakışıklı, yapılı, esmer erkekleri tercih ediyor. Sarışınlara çok da itibar etmiyor. Bu da sarışın aktris sayısının daha yüksek olmasının en büyük nedeni. Bu yüzden aşk filmlerinde çoğunlukla kahraman erkek esmerken, kadın sarışın olarak karşımıza çıkıyor. Ekranda tercihin sebebi sarının daha fark edilir ve parlak bir renk olması. Kadınlar ışıl ışıl görünmeyi seviyorlar ve saç rengi de tıpkı taktıkları mücevherler gibi parlasın istiyorlar. Gerçek sarışınlar için bu, kutsandıklarına dair bir işaret sayılabilir. Sarışın kadınların yaygınlığı sadece Hollywood’la da sınırlı değil. Latin Amerika televizyonlarında bile kadınlar sarı saçlı. Eski Roma’da kadınlar kendi imkânlarıyla saçlarını sarıya boyarken, Rönesans dönemi İtalya’sında da güzelliğin tanımı sarı saçlardı.

Darwin de sarışın kadınların erkekler tarafından daha çok fark ediliyor olmasının “seksüel seleksiyon” olduğunu iddia ediyor. Çünkü parıltıları erkekler karşısında bayrak gibi gözükmelerine neden oluyor. Seksüel seleksiyon bu noktada doğal seleksiyonla çelişiyor. Çünkü bütün erkekler tarafından tercih ediliyor olmalarına rağmen bu kadınların sayısı az. Eğer seçim buna göre devam etseydi o zamanlar sarışınlar cazibesini kaybederdi. Esmerliğin hâkim olduğu Türkiye’de de sarışın kadınların bu kadar cazip hâle gelmesinin en büyük nedeni de işte bu seksüel seleksiyon. Genel kanı erkeklerin sarışın kadınları daha çok beğendiğidir. Seksilik ve vamplık kavramlarıyla yan yana çizilen sarışın imajı gerçekten de kulağa daha cazip geliyor. Ama bu sarışın kadınlar için çizilen imajlardan sadece biri. Sarışın kadınlar daha eğlencelidir, daha asildir ve aynı zamanda daha masumdur. Aptal olduklarına dair söylenenlerden hiç bahsetmiyoruz bile. Ama bunların gerçek olduğuna dair kesin bir veri yok. Zaten kadınların yüzde 90’ının yapay sarışın olduğu bir ülkede bundan bahsetmek de olanaksız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...