16 Aralık 2012 Pazar

Bahçeye Rengarenk Çiçekler Dikin..

Yazı kıpır kıpır karşılamak istiyorsanız, vakit kaybetmeden yaz soğanlarını dikmeye başlayın. Bırakın rengarenk çiçekler, bahçe ve balkonlarınızda havai fişekler gibi patlasın...

Bahçeniz gözünüze çok mu çıplak görünüyor? Balkon ve teraslarınız boş saksılarla mı dolu? Öyleyse yaz soğanları tüm dileklerinizi yerine getirmeye hazır. Hiçbir bitki dikildiği ilk sene bekleneni vermez ama yaz soğanları sizi ilk seneden başlayarak mutlu eder. Ayrıca bugüne dek denemediğiniz türlerin paket üzerindeki çiçekleri hoşunuza gidiyorsa onları da çekinmeden alın. Sağlıklı bir şekilde yetiştirerek başarının keyfini çıkarabilirsiniz.

Dikkat Dikkat!
Filizlenmemiş olmalılar. Yumru ya da soğanları sert ve dolgun olmalı.
Bulunduğunuz senenin ürünü olmasına dikkat edin.
Geç dikmeyin, nemli, sıcak ve güneşli ortamlarda bırakmayın, hemen dikemiyorsanız buzdolabının meyve kutusunda tutun.



 Dikim İşlemleri
Yumrulu Anemone, kök saplı kana Canna spp, kala Zantedeschia, yıldız çiçeği Dahlia spp, süsen İris spp, soğanlı zambak Lilium. Hepsinin dikim kuralları aynıdır. Filiz verecek uçlar yukarıya gelmelidir. Acemiler bu noktaya dikkat etmeliler. Eğer alta gelirlerse çiçek veremezler. Dikkatle bakılınca çok ince kök iplikleriyle sivri filiz başları görülebilir.

Toprak: Drenajlı, zengin bahçe toprağına bir miktar kum ve orman gübresi ilave edin. Saksı dikimlerinde bir el küreği, doğrudan toprağa dikimlerdeyse dikim alanına göre organik ya da soğanlı bitkiler gübresi ilave edin. Gübreli kısmın yumrulara değmemesine dikkat edin, çünkü yakar.

Saksı dikimleri: Kabın dibine drenajı sağlayan mıcır gibi malzemeler döşeyin. Soğan ya da yumrunun büyüklüğüne göre hareket edin. Örneğin kendi boyu beş santimetreyse dikeceğiniz kabın 7.5-10 santimetre derinliği aşmamasına özen gösterin. Kimi uzmanlar, yıldız çiçeği ve zambaklarda uç belirinceye kadar sulama önermiyor ama dışarı da yetişen bitkiler ister istemez yağmur suyu alıyor. Saksı yüzeyini el tırmığıyla tırmıklayın ki, kökler hava alsın.

Bahçe dikimleri: Toprak ağır ve geçirgen değilse (killi) dikeceğiniz soğan adedine göre büyük bir alan açıp, toprağınızı kum ve orman toprağıyla karıştırın ve soğanları döşeyeceğiniz alana bir tabaka kum yayın; bu önlem aşırı yağışlarda çürümeleri önler.

Kaynak: EvBahçe Dergisi 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...