16 Aralık 2012 Pazar

Bahçeden Sonra Sıra Balkonda

Baharın gelişiyle birlikte, göz alıcı bir balkon yaratma arzusu da yükselir. Çiçek düzenlemeleri binaların ön cephelerinin daha hoş görünmesini sağlar ve yoldan geçen kişiler için her zaman göz alıcı olur.

Ancak, burada düşünülmesi gereken pek çok nokta vardır. Tüm bitkiler farklı balkon konumları için aynı ölçüde uygun değildir. Güneşi tercih eden ve kısmen gölge isteyen balkon bitkileri birbirinden ayrılmalıdır. Balkonunuz için doğru bitkileri nasıl seçeceğinizi ve yaz sonuna kadar bütün ihtişamını sergileyen çiçeklerin keyfini çıkarmak için bu bitkileri doğru şekilde nasıl gübreleyeceğinizi buradan öğrenebilirsiniz. 
Balkonunuz için en iyi bitkileri seçtiğinizden emin olmak amacıyla öncelikle balkonunuzun konumuna bakmalısınız. Balkonunuz güneye bakıyorsa, elbette sürekli günışığı isteyen bitkiler seçmelisiniz. Bu tür bitkilere örnek olarak petunyalar, sardunyalar, çayır papatyaları ve sarkık mineçiçekleri verilebilir.

Kısmen gölge isteyen bitkiler doğu veya batıya bakan balkonlara daha uygundur. Sürekli nem küflenmelerine neden olabileceği için bu bitkileri aşırı sulamadığınızdan emin olun. Ayrıca, kısmen gölge isteyen bitkilerin kökleri nispeten kuru topraklarda daha iyi gelişebilir. Küpe çiçeği, pelesenk, eğreltiotu gibi soğuğa dayanıklı uzun ömürlü bitkiler, sarmaşık ve begonya özellikle kısmen gölgeli balkonlar için daha uygundur.

Pencere önüne ekim yaparken de unutmamanız gereken birkaç nokta vardır. Bir metre uzunluğundaki bir çiçeklik için 4-5 bitki yeterlidir. Bu bitkiler yetişme özelliklerine göre düzenlenmelidir. Asma bitkiler balkon boyunca güzelce sarkabilmeleri için dış kısma ekilmelidir. Aynı nedenle, uzun balkon bitkilerinin hemen iç kısma ekilmesi gerekir. Aradaki boşlukları doldurmak için daha küçük bitkiler seçin.

Balkon bitkilerini düzenli aralıklarla incelemeniz özellikle önemlidir. Saksı toprağının nem içeriğini kontrol etmeniz ve solmuş çiçeklere dikkat etmeniz gerekir. Solmuş çiçekler kökünden çıkarılmalıdır.

Çiçekleri bütün ihtişamlarıyla kendi balkonunuzdan izlemek için, bitkilerinize gerçekten özen göstermeniz ve onları gübrelemeniz gerekir. Begonyalar ve sardunyalar, saksı toprağına biraz kahve telvesi karıştırdığınızda olağanüstü iyi bir şekilde büyürler. Uygun miktar, pencere önünde bir metrelik çiçeklik için yaklaşık iki avuç dolusu kahve telvesidir. Bunun içine zaman zaman tam besin gübre karıştırılması da önerilir. Haftada bir kez, bir litre suya 1 cm³ gübre koyun. Bu miktar, hızlı büyüyen çiçekler için de kullanılabilir. Bu durumda, sulama sıklığını da artırabilirsiniz. Pelesenk, küpe çiçeği, çanta çiçeği, petunya ve begonyalar diğer bitkilere oranla üç ila dört kat fazla gübreye ihtiyaç duyar.

Balkon bitkileriniz için bu önerilerin tümünü dikkate alırsanız, bitkilerinizle uzun süre birlikte olacağınızdan emin olabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...