16 Aralık 2012 Pazar

Güllerinizi Forma Sokun..

Onlar bahçelerinizi güzelleştirirken, siz de onları güzelleştirmeye ne dersiniz?

Nasıl budayalım?
Gül dalı kesmek, budama da yapmaktır. Burada dikkat edilecek nokta, dalı çok uzun kesmemektir. Nedeni, yeni bir dal oluşana kadar uzun bir zaman geçmesi ve bitkinin yorulmasıdır. En ideali, üçüncü boğum ya da daldan kesmektir. Bu kesim, çiçek üretimini hızlandırır. Çalı tipi güllerin budanması: Sonbaharda hafif bir budama tercih edilmeli. Tam budama şubat-mart aylarında yapılmalı (Bulunduğu yöreye göre, don olayları atlatıldıktan sonra).

Bitkinin ortasını açarak (ters şemsiye), güneş ışığını engelleyecek dallar dipten kesilmeli.
Dışa bakan boğumun hemen üzerinden budanmalı. Bitki boğum üzerinden dal oluşturur, içe giren dallar istenmez.
İçe verev gelecek şekilde budanmalı. Bu şekilde dalda su birikmez ve süzülür. Düz budanırsa yağmur suyu birikir ve çürüme yapar.

Sarmaşık güllerin budanması
Ölü ve zayıf kısa dallar dipten temizlenmeli.
Fazlalık yapan dallar dipten kesilmeli ve bitkinin hava alması sağlanmalı.

Hangi yöne dikelim?
Dikimi bulunduğunuz yöreye göre yapmalısınız. Kuzey bölgeleri: Güney ve güney batı yönlerine. Ilıman bölgeler: Güney-doğu yönlerine.

Sulamaya dikkat!
Özellikle yaz aylarında güllerin yaprakları asla ıslanmamalıdır. Dip kısmına açılan havuza haftada iki kez bol su verilmelidir. Güllerin kökleri derine gider. Yüzey sulamalar yararlı olmaz. Ayrıca yazların çok sıcak geçtiği bölgelerde bitkinin dip kısmına kuru yaprak örtmek yararlıdır.

Püf noktaları
Odun külü biriktirme olanağınız varsa elekten geçirin ve ilkbaharla birlikte bir çapa yardımıyla kök kısımlarına yedirin. Muz kabuklarıyla yumurta kabuklarını çürütün ve ara ara gübre niyetine toprağına gömün. Bir dalda birden fazla tomurcuk varsa en iri olanı koruyun minik tomurcukları kesin. Çiçeğiniz daha iri olacaktır.

Hasta olduklarında...
Bitkiler de insanlar gibi sağlıklı olursa dış ataklara karşı dirençli olurlar. Bulunduğunuz bölgeye göre seçim yapmak, dikim kurallarına uymak ve en önemlisi de özellikle güneş ışığında yaprakların ıslanmaması önemlidir. İşte onları en çok üzen hastalıklar...



   

Yaprak beyazı (Oidium): Gül meraklılarının en sık karşılaştığı bulaşıcı bir mantar hastalığıdır. Yaprakları kalın beyaz bir tabaka kaplar, ardından solarak düşer.

Öneri: Hasta yaprakların ilk belirtide toplanıp yakılması. Mantarlar kışın barınmayı sever. Bu nedenle biyolojik bir çözüm olarak sonbaharda iki hafta arayla, ilkbahar başı taze sürgünler belirirken yine iki hafta arayla bordo bulamacı uygulamak.

Siyah benek hastalığı: Bu da çok yaygın görülen bir mantardır. Sıcak havada, güneş altında yapılan sulamadan kaynaklanır. Öneri: Hasta yaprakları kesin ve yakın. Güneşte sulamayın. Salgın halinde ziraatçıya başvurun.

Yaprak bitleri: İlkbaharda ortaya çıkar ve koloni halinde yayılır.

Öneri: Arap sabunu ya da beyaz sabun eritilir. Bir miktar su ve bir çorba kaşığı sıvı yağ ile iyice karıştırılıp güneş battıktan sonra yapraklara püskürtülür. Birkaç gün arayla tekrarlanır.


Kaynak: EvBahçe Dergisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...