16 Aralık 2012 Pazar

Güller İçin Dikim Zamanı

Gül, çiçeklerin kraliçesidir ve her bahçenin önemli bir öğesidir. En popüler bahçe bitkilerinden biridir. Gülün çok fazla çeşidi olduğu için her bahçeye uygun bir gül bulabilirsiniz: 2 metreye kadar uzayabilen uzun saplı güller, klasik tarh gülleri, standart güller ve hatta eğimli alanlarda dikilmek için uygun yer kaplayıcı güller. Gül satın alırken kaliteli olduğundan emin olun; örneğin güçlü dallara ve iyi dallanmış köklere sahip olmalı.

Güllerin dikim zamanı hava şartlarına bağlı olarak Mayıs ortasından Nisan ortası/sonuna kadardır. Güllere yeterli havayı ve ışığı sağlayacak bir yer seçin; en ideali günde birkaç saat güneş ışığı alan bir yerdir. Ancak seçilen yer, gülleri hastalıktan ya da haşerelerden korumak için çok sıcak, çok soğuk ya da çok nemli olmamalıdır. Bulutlu bir gün, gül dikimi için idealdir.



Güller dikilmeden en az 1-2 saat önce ama 24 saatten uzun olmamak koşuluyla suya daldırılmalıdır. Gül satın alındıktan sonra köklerin kurumasına izin verilmemelidir. Ekme çukurları köklere yeterli alan bırakacak şekilde geniş ve derin olmalıdır. Alt toprağı bir bahçıvan beliyle hafifçe gevşetin. Gülleri ekme çukuruna yerleştirmeden önce kökleri biraz kısaltın ve zarar görmüş olanları kesin; böylece yeni kökler daha çabuk oluşur. Ayrıca zayıf dalları ayırın ve ana sürgünü 3-4 tomurcuk ya da - çalılar ya da standart güller için – 2-3 tomurcuk kısaltın.


Ardından gülü ekme çukuruna yerleştirin, aşılama noktasının yüzeyden 4-5 cm yukarıda kaldığından emin olun. Kökleri biraz gevşetin ve çukura yayın. Çukuru kazarken çıkarttığınız toprağı çukura geri doldurmadan önce yaklaşık %30 kompost ya da gübre ile karıştırın. Eğer bahçenizde ağır bir toprak varsa biraz iri kum ya da çakıl ve kireç taşı ekleyin. Toprağı çukura doldururken gülü yerinde tutun ve biraz sallayın, böylece toprak kökler arasına yayılabilir. Son olarak toprağı biraz bastırın ve gülü iyice sulayın. Su süzüldükten sonra, gülü kurumaktan ya da dondan korumak için kalan toprağı yaklaşık 20 cm yüksekliğe kadar yığabilirsiniz. Gülü kuru dönemlerde iyice sulamayı unutmayın ki Haziran’dan itibaren çiçeklerinin tüm görkeminin keyfini sürebilesiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...