2 Kasım 2012 Cuma

Topuklu Ayakkabılar Tehlikeli!

Yüksek topuklu ve gösterişli ayakkabıların, ayak sağlığını bozduğunu belirten uzmanlar, "yanlış ayakkabı seçmeyin" uyarısında bulunuyor.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Metin Türkmen, "Bilinçli ayakkabı seçimi ile oluşabilecek bazı sağlık sorunlarını engellemek mümkün. Dikkat etmeniz gereken ayağınızın şekline uygun ayakkabılar seçmektir" dedi.


İnsan vücudunda en büyük yükü ayakların çektiğini, yürürken, koşarken ayağa binen yükün iki, üç katına çıktığını belirten Prof. Metin Türkmen, "Giyilen ayakkabıda bir problem varsa, ayağa yüklenen bu basınç, çok daha fazla rahatsızlık veriyor. Aslında ayakkabı, ayağı yerden gelen darbelere ve bu yüke karşı korumak için icat edilen bir ürün. Günümüzde ise o kadar çok gösteriş amaçlı kullanılı*yor ki ayak sağlığı bozuluyor" dedi.

"Ayakkabının gösteriş unsuru olarak kullanılması eskiye dayanıyor" diyen Prof. Dr. Metin Türkmen, ayakkabılarla ilgili ilginç bilgi*ler veriyor:


"Bir ara ayakkabıların burunları, asaletin göstergesi olarak kullanılmış ve o kadar uzatılmış ki, bu uzun burunları kullanabilmek için özel bağcıklarla dize asmak gerekmiştir. O günden bugüne özellikle kadın ayakkabılarında, ayak sağlığı için sakıncalı modeller kullanılmaktadır. Bunun sonucunda nasırdan tırnak batmasına kadar birçok problem kadınlarda görülmektedir"

"Gün içinde devamlı yürüyerek çalışan ve saatte 6 kilometre hızla yürüyen bir insan, gün boyunca toplam bin ton yük basmaktadır. Attığı adımların sayısını da düşünürsek, ayağın ne kadar yük altında, ne kadar çok şekil değiştirdiğini kolaylıkla tahmin edebiliriz. Uzunluğu değişir, tabanının eni-boyu değişir, uzun ve enine kavisleri değişir, esner bükülür, tekrar doğrulur. İşte bütün bu işleri yaparken onu içine hapsettiğimiz ayakkabı, eğer bu işleri yapmasına katkı sağlamıyor, aksine engel oluyor ise, işte o zaman sorun başlıyor demektir" şeklin*de konuştu.


İnce ve topuklu ayakkabı ayak ağrısı yapıyor

Gün boyu vücudun bütün ağırlığını taşıyan ayaklar, doğru ayakkabı giyilmediği için büyük zarar görüyor. Özellikle son dönemlerde moda olan ince ve topuklu ayakkabılar kadınların ayaklarında şekil bozukluğu başta olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara sebep oluyor.

Ayak ağrısı çeken beş kişiden dördünün kadın olduğunu kaydeden Ortopedist Doktor Umur Aydoğan, topuklu ayakkabıların mümkün olduğunca geniş tabanlı olması gerektiğini ifade etti.

Doktor Aydoğan, “Her adımda vücut ağırlığımızın yüzde ellisi ayağımızın ön tarafına, yüzde ellisi de topuğumuza yüklenir. Ayakkabının topuğu ne kadar yüksek olursa ayağın önündeki yük de buna bağlı olarak artar.” diye konuştu. Özellikle topuklu ayakkabı giyiminin uzun vadede ciddi problemler oluşturacağına değinen Umur Aydoğan, uygun olmayan ayakkabı kullanımı nedeniyle tarak kemiğine uygulanan yüksek basıncın ağrılara ve nasırlara sebep olduğunu vurguladı. Türk halkında büyük çaplı ortopedik deformasyon görüldüğünü kaydeden Aydoğan’a göre en sık karşılaşılan problem parmaklarda şekil bozukluğu. Özellikle sivri burunlu ayakkabılarda parmakların üst üste binmesine ve doğal duruşunun bozulmasına yol açıyor. Birçok insanın gerçek ayak numarasını bilmediğini öne süren ortopedi uzmanı, doğru ölçünün ayağın üç farklı yerinden ölçülmesiyle mümkün olduğunu söyledi. Ayağın en uzun parmağa göre, tarak kısmına ve iç kavis uzunluğuna göre ölçülmesi gerektiğini ifade etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...