2 Kasım 2012 Cuma

Çıplakken Yapabileceğiniz Sağlık Kontrolleri

1. Kaşlar
Eğer kaşlarınız genel olarak inceliyorsa ya da kaşlarınızın üst tarafındaki sırada dökülmeler görülüyorsa tiroid probleminiz olabilir.

2. Gözler
Gözlerinizin içinde sarı noktalar ya da göz bebeğinizin çevresinde sarı bir halka varsa kolesterolünüz olması gerekenden yüksek demektir. Eğer gözlerinizin beyaz kısmı sarımsı bir renkteyse karaciğerinizde problem olabilir. Eğer göz pınarlarınızın olduğu kırmızı bölüm soluk bir renkteyse demir eksikliği sorunu düşünülebilir, doktora görünmelisiniz.

3. Saçlar
Saçlarınız günden güne inceliyor mu? Eğer eskiye göre saçlarınızda radikal değişikler seziyorsanız bunu hemen doktorunuza danışmalısınız. Saç dökülmesi ve incelmesi tiroid sorununun habercisi olabilir. Eğer saçlarınız artıyorsa ve yüzünüzde bile tüylenme sorunu oluşuyorsa polikistik over sendromu yaşıyor olabilirsiniz. Hemen jinekoloğunuza başvurun.

4. Göğüsler
Ayda bir kez mutlaka göğüslerinizi kontrol etmelisiniz. Ölçülerinde, renklerinde ve şekillerinde bir değişiklik olup olmadığına bakın. Sağ göğsünüzü kontrol etmek için sol elinizi kullanın ve aynı şekilde diğer tarafı da kontrol edin. Kontrole göğsün üst kısmından başlayın ve yanlara geçin. Elinize bir kitle geldiğini hissederseniz jinekoloğunuza görünün.

5. Vajina
Eğer bikini çizginizde minik minik kızarıklıklar varsa, bu, folikül iltihabının habercisi olabilir. Jinekoloğunuz size mantar önleyici bir krem verecektir.

6. Kasık Bölgesi
Çıplak olduğunuz bir anda öksürün ve kasık bölgenizi kontrol edin. Eğer tam öksürürken o bölgede bir şişkinlik oluşuyorsa bu, fıtık sinyali olabilir.

7. Cilt
-Cildinizin rengi gitgide soluklaşıyorsa bu, kansızlığın işareti olabilir.
-Kaşıntı sorunu yaşayıp yaşmadığınızı düşünün. Eklem yerlerinizde (örneğin parmaklarınızın arasında) kaşıntı atakları oluyorsa egzama sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Eğer kasık bölgenizde ya da koltuk altlarınızda kaşıntı varsa mantar enfeksiyonu sorununuz olabilir.
-Her altı ayda bir ciltteki lekelerinizi kontrol edin. Çilleriniz varsa onların değişim geçirip geçirmediğine bakın. Çillerinizin sınırları, renkleri değişiyor mu? Eğer böyle bir değişim sezerseniz hemen dermatoloğunuza başvurun.

8. Dişler
Dişlerinizin üzerindeki beyaz lekeler için endişe etmenize gerek yok. Bunlar çocukken çok fazla florid aldığınızı gösterir. Dişetlerinizin sağlıklı açık pembe renkte olması gerekiyor. Eğer kırmızılarsa bu, dişlerinizi doğru ve düzenli fırçalamadığınızı gösterir. Dilinizi de kontrol etmeyi ihmal
etmeyin. Eğer diliniz çok parlak ve dümdüzse kansızlık sorunu yaşıyor olabilirsiniz.

9. Boğaz
Boğazınızın alt tarafında bir şişkinlik varsa bu, guatr sorununa işaret ediyor olabilir. Bu durumda hemen bir dahiliye uzmanına danışın.

10. Göğüs Kafesi
Eğer göğüs kafesinizin her iki tarafı eşit yükseltide değilse omurga eğriliği sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Bu tip bir sorun ciddi ağrılara sebep olabilir.

11. Eller ve Tırnaklar
-Eğer avuç içleriniz olması gerekenden fazla kırmızıysa karaciğer sorunu baş göstermiş olabilir.
-Tırnaklarınızdaki değişiklikler de sağlıkla ilgili önemli ipuçları verebilir. Eğer tırnağınızın kök kısmındaki yarım ay şeklindeki bölüm şekil değiştiriyorsa demir eksikliği oluşmuş olabilir.
-Eğer tırnaklarınızda sanki bir darbe almışsınız gibi çukurluklar oluşmuşsa sedef hastalığından şüphelenebilirsiniz.
-Eğer tırnak yüzeyinizde kalkmalar oluşuyorsa tiroid beziniz olması gerekenden hızlı çalışıyor demektir. Eğer tırnağınız kalkıyor ve altından sarı-yeşil arası renkte bir doku görünüyorsa mantar enfeksiyonundan şüphelenebilirsiniz.
-Tırnaklarınızın üzerinde bazı zamanlar beyaz noktalar görüyor musunuz? Eğer öyleyse endişelenmeyin. Bu beyazlıklar bir çarpmanın belirtisi olabilir. Bu, her zaman beslenme ya da vitamin eksikliğine işaret etmez. Siyah noktalar ise cilt kanserinin sinyali olabilir, hemen doktorunuza başvurmalısınız.

12. Bacaklar
Bacak damarlarınızdaki değişiklikleri gözlemleyin. Şişkin ya da mor damarlar varis sorununun işareti olabilir. Bunlar zararlı değildir ama estetik görünmedikleri için can sıkıcı olabilirler. Eğer damarlarınızda acı duyuyorsanız doktorunuza danışmalısınız.

Cosmopolitan
kaynak : CafeRuj

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...