2 Kasım 2012 Cuma

Kadınlar Niye Çok Üşür?

Kadınların diyeti bahane ederek düşük kalorili beslenmeyi tercih etmeleri üşümelerinin nedenlerinden biri olabilir. Daha az kalori almak için salataya yüklenmeleri, öğün atlama eğilimleri sonucu metabolizma hızları düşer ve kan dolaşımı azalır...

Isı, beyinde termostat görevi yapan hipotalamus tarafından kontrol edilir. Vücut sıcak olduğunda cildin yüzeyine yakın bölgede bulunan damarlar açılır ve ısı çıkısını (terleme ile) saglar. Soğukta ise vücut titreme ile kas hareketini artırarak ısı sağlar. Ancak bazı durumlarda sürekli üşüme hissi hastalıkların habercisi de olabilir. Omega-3 zengini beslenmenin dolaşım sistemi üzerinde olumlu etkileri olur. Ellerinizin, ayaklarınızın buz kesmemesi için omega-3 alın. Dolaşım üzerinde Omega-3 esansiyel yağ asidinin olumlu etkileri var. Omega-3, balık, ceviz, soya, keten tohumu, semizotu gibi yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.

Üşüyorsanız, öğün atlamayın ve çok az kalori almayın
Bazı insanlar kilo kaybı sırasında ya da sonrasında soğuktan daha fazla şikayetçi olurlar. Hızlı bir şekilde kalori alımını azaltma sonucu üşüme hissi yaşanabilir. Bu aynı zamanda yavaşlamış bir metabolizma belirtisi olabilir. Kaybedilen yağ dokusu buna neden olduğu gibi, yavaşlamış bir metabolizma ve diyetin yeterli besin ögeleri içermemesi sıralayacagımız diğer nedenlerdir. Yağ kalınlığı ve kas kütlesi de bizi sıcak tutmaya yardımcıdır, çok zayıf olmak da üsümemizin nedeni olabilir. Yemek yedikten sonra sindirim sırasında açığa çıkan enerjiden dolayı vücut aç karnına olduğundan yaklaşık yüzde 10 daha fazla ısı üretir.

B vitamini ve demir içeriği yüksek olan besinleri seçin

Demir, kırmızı et, karaciger, yumurta sarısı, kuru üzüm, ıspanak, brokolide bulunur. Beslenmenizde B vitaminleri olmalı. Sağlıklı bir sinir sistemi iletimi için B-1 (tiamin), B-6 (piridoksin) de B-12 de dahil olmak üzere B vitaminleri eksikliği yaşamamalısınız. Aşırı yorgun olmak, yeterli uyumamak ve yorgunluk hissi de daha fazla üşümemize neden olur. Çok düşük ya da çok yüksek kan şekeri seviyeleri, bir kişinin soğuk hassasiyetini artırabilir. Üşüme hissinin isaret ettiği diğer bir hastalık ise hipotiroidizmdir. Tiroid bezi yeterli hormon üretemediğinde kilo alma, yorgun hissetme ve genelde üşüme hissi olabilir.

Ögün atlamayın
Sağlıksız beslenme alışkanlıkları kesinlikle soğuğa karşı vücudun tepkisini etkileyebilir. Yemek yeme enerji kaynağı olduğu için, ögün atlandığında vücut enerji tasarrufu yapmaya çalışır. Çok sık ögün atlanıp, alışkanlık haline getirildiğinde ise kötü beslenme alışkanlıkları olan kişiler olarak isimlendirdiklerimiz, uzun vadede beslenme yetersizlikleri nedeniyle soğuktan daha fazla etkilenirler.

Çok üşüyenler bunlara dikkat edin
Demir açısından zengin bir beslenme seçin. Koyu yeşil ve koyu kırmızı sebzeler, ıspanak ve pancar, yumurta ve tavuk gibi tam protein kaynakları beslenmenizde olmalıdır. Vitamin ve minerallerin yer aldığı uygun bir beslenme planı uygulamanız gerekir. Yemeklerinizi muntazam ve ögünler arasında 3-4 saat olacak sekilde ayarlamalısınız. Kan şekeri seviyesi çok düşük veya çok yüksek olmamalı. Glisemik indeksi düşük, li fi besinler ile kan şekeriniz dengede olur. Kan dolaşımı ve sağlıklı kas kütlesi sağlamak için egzersiz yapmalısınız. Yeterli uyku uyumalısınız. 7-8 saat uyku süreciniz olmalı. Stres ve sürekli endişe içinde olmak da üşümenin nedeni olabilir.

Şamdan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...