1 Kasım 2012 Perşembe

Çiçek Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Kesme çiçekler ülkemizin Antalya, Yalova, İzmir gibi şehirlerinden ve yurtdışından bir takım çiçek tedarikçileri tarafından toplanır ve mezatlara satılır. Mezatlar stoklarında çiçek bulundurmaz, sürekli taze çiçek temin ederler.

Çiçek Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
Çiçeklerin içinde bulunduğu kova veya vazolara dikkat etmek gerekir. Çiçeği barındıran bu kaplar direk güneş ışığına maruz kalmamış olmalıdır. Kaptaki su temiz, berrak olmalı ve kokmamalıdır. Yeşillikler sağlam olmalıdır ve suya koyulmuş olmalıdır.

Çiçek alırken genel kural açmış olan çiçekleri seçmektir. Bir kaç çiçeği açmış, bir çok renkli tomurcuğu olan çiçekler tercih edilmelidir. Tomurcuk aşamasındaki çiçekler alınmamalıdır. Çünkü sıkı ve yeşil tomurcuklar iç mekanlarda açmazlar. Olgunluk aşamasındaki çiçekler ise tüm çiçekleri açmış olduğundan uzun süre dayanamazlar. Yine de günübirlik ihtiyaçlar için açmış çiçek almak çok da sıkıntı yaratmayabilir. Ucuz çiçek almamaya dikkat edilmelidir. Ucuz çiçekler genellikle taze değildir, ve kısa ömürlüdürler.


Çiçek Aldıktan Sonra Nelere Dikkat Etmeli?
Çiçekleri olduğunca çabuk eve götürmeli, arabanın güneş gören bi yerine koymamalıyız.
Çiçekler ılık suda 2 ile 8 saat arasında karanlık ve soğuk ortamda tutulmalıdır. Bu durum, çiçeğin su çekmesini ve açılmasını sağlar. Daha sonra bu tazelikte kalmasını istiyorsak, 2 – 5 derecedeki taze ve temiz suda tutulmalıdır. Çiçeklerin soğuk suda durmaları bakteri üremesini engeller.
Kullanılan kova ve vazo temiz olmalıdır. Değilse deterjanla temizlenmelidir.
Takviye besin eklenmelidir.
Birçok bitkiyi derin suya daldırmak tavsiye edilir (Nergis, Lale gibi soğanlı bahar çiçekleri hariç. Bunlar sığ suda bekletilirler.)
2 – 3 günde bir suyu değiştirilmeli, sapları çapraz şekilde kesilmelidir.

Solmuş Çiçeklerin Tedavisi
Sıcak su uygulaması solmaya meyilli çiçekleri toparlar. Güller ve birçok odunumsu bitkiler önemli ölçüde bu yönteme cevap verir.
Plastik torbayla çiçeğinizi başlarından kaplayıp, saplarını suya batırın.1 dakika boyunca nerdeyse kaynamış suda bekletin. Bu teknik aynı zamanda bakterileri de yok eder.
Başlarını eğmiş gülleri düzeltmek için; küvete ya da bir kaba su doldurmalı, gülleri saplarından (suyun içerisinde) 2,5 cm kadar çaprazlama keserek suyun içinde yarım saat yatırmalıyız. Aynı işlem geniş yapraklar içinde uygulanabilir.
Çiçek ya da yaprak çürümüş ise bu teknik işe yaramaz.

Özel Bakım Gerektiren Çiçekler

Lale

Lale gibi yumuşak saplı bazı çiçekler eğilmeye meyillidir. Düzeltmek için nemli gazeteler ile sapları sarmak ve dik olarak sığ bir suya koyup yarım gün kadar bekletmek düzelmesine yardımcı olacaktır.

Ortanca

Ortancaların saplarını kaynamış suda bir iki dakika bekletip sonra bir kaç saat suya yatırılmalıdır. Aranjman yapımı sırasında sık sık su püskürtmelidir.

Gerbera

Gerbera saplarını kaynamış suda bekletmeli, eğer sapları gevşek ise çiçeği uzun su dolu bir kaba koyup çiçek kafasını tel( kümes teli) ile desteklenmelidir.

Glayöl (Kılıç Çiçeği)

Glayöl saplarını suyun altında kesmeli ve 4-5 günde bir bu işlem tekrarlanmalıdır.

İris (Süsen)
İris sapları sık sık kesilmeli, suyu kolay emmeyen beyaz kısmı alınmalıdır.

Şakayık

Şakayık oldukça sıcak su verilmelidir.

Kasımpatı
Kasımpatı sapları sıyırmalı ya da hafif çene ezmeli ya da ortasına 2 tane 2,5 cm2lik çizikler atılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...