Gün içinde ısı değişimlerinin çok olduğu ilkbahar ve sonbaharda alt-üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı eğilimler artar, polenlere bağlı mevsimsel alerjiler yaşanır, beyindeki serotonin ve melatonin hormonundaki değişimler söz konusu olur. Bu geçiş dönemlerinde beslenmeye özen gösterilmemesi, özellikle yaza hazırlık döneminde forma girmek, için sıkı diyet uygulamaları da, vücudun direncini azaltır. Bu değişimler, insanları fizyolojik yönden olduğu kadar, psikolojik yönden de etkiler. Bu dönemde kendini iyi hissetmeme, enerji durumunda düşme, uyku bozuklukları, yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu, mutsuzluk, sıkıntı ve iştah değişiklikleri gibi belirtiler gösterir. Mevsimsel değişikliklere bağlı kilo artışı ile duygu durum ve davranışlarda mevsimsel değişimlerin negatif etkisinden de söz edebiliriz.
NEGATİF ETKİLERİ AZALTMAK
*Düzenli egzersizle negatif etkiyi azaltmanız mümkün olur.
*Vücudun biyoritmini dengede tutmanın en önemli yolu düzenli ve kaliteli uyku uyumaktır.
*Erken yatıp erken kalkmak, her gün aynı saatte uyumak yorgunluk ve stresi azaltır.
*Pozitif düşünmek ve düzenli egzersiz ile beyin mutluluk hormonu salgılar. Enerji artışı sağlanır, kas iskelet ve sinir sistemini güçlenir.
*Fırsat buldukça güneşli günlerde açık havada yürüyüş yapmak mevsimsel depresyondan çıkmak için önemlidir. Mümkünse oksijenin yoğun olduğu deniz kenarı ve yeşil alanlar tercih edilmelidir.
*Kilo vermek adına, yetersiz ve sağlıksız beslenme programları uygulamaları, aşırı düşük kalorilerle beslenme bizi parmağımızı dahi kıpırdatamayacak hale getirir. Bu nedenle kalori içeriği dengeli besin değeri yüksek gıdalara yer vererek antioksidan içeriği yüksek mevsime uygun taze meyve ve sebzeler tüketerek enerji seviyemizi korur ve performansımızı artırabiliriz. Vitamin ve mineral açısından dengeli beslenmek enerji ihtiyacını destekleyecektir.
MEVSİM DÖNEMLERİNDE BESLENME ÖNERİLERİ
Mevsim değişiklikleri metabolizmayı etkilerken, cildimiz ve saçlarımızda bundan nasibini alın. Dengeli beslenmenin sağlıklı saçlar üzerindeki etkisi tartışılmaz. Saçların kalite, gürlük ve rengi her ne kadar genlerimizle, kalıtımla ilgiliyse de dengeli beslenmenin sağlıklı saçlar üzerindeki etkisi de tartışılmaz. Sağlıklı saçlara sahip olabilmek için Vitamin B2, biyotin, Vitamin C ve çinko içeren besinler tüketmeli, bolbol taze meyve ve sebze yemelisiniz.
SAĞLIKLI SAÇLAR İÇİN MUTLAKA PROTEİN GEREKİR
Proteinler, saçın büyümesi içingerekli amino asitleri içerir. Baklagiller, fasulye , bezelye ve soya bitkisel proteinlere, et, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri hayvansal kökenli proteinlere örnektir.
DÖKÜLEN, KIRILAN, YIPRANAN SAÇLAR İÇİN...
DEMİR: Demir eksikliğine bağlı gelişen anemi saç dökülmesi ve saç derisinin kurumasına neden olur. Demiren çok kırmızı et, tüm tahıllar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, pancar, havuç, hurma, kuru üzüm ve incirde bulunur. C vitamini içeren turunçgiller demir emilimini artırır.
BAKIR, ÇİNKO: Özellikle yumurta,deniz ürünleri, fasulye, ceviz ve süt ile lahana, karnabahar ve diğer yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.
SELENYUM: Saç derisi için gerekli bir mineraldir. Deniz ürünleri, soğan, sarımsak, turpgiller, brokoli, karnabahar gibi sebzelerde bulunur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlar..