Gül, çiçeklerin kraliçesidir ve her bahçenin önemli bir
öğesidir. En popüler bahçe bitkilerinden biridir. Gülün çok fazla
çeşidi olduğu için her bahçeye uygun bir gül bulabilirsiniz: 2 metreye
kadar uzayabilen uzun saplı güller, klasik tarh gülleri, standart
güller ve hatta eğimli alanlarda dikilmek için uygun yer kaplayıcı
güller. Gül satın alırken kaliteli olduğundan emin olun; örneğin güçlü
dallara ve iyi dallanmış köklere sahip olmalı.
Güller dikilmeden en az 1-2 saat önce ama 24 saatten uzun olmamak koşuluyla suya daldırılmalıdır. Gül satın alındıktan sonra köklerin kurumasına izin verilmemelidir. Ekme çukurları köklere yeterli alan bırakacak şekilde geniş ve derin olmalıdır. Alt toprağı bir bahçıvan beliyle hafifçe gevşetin. Gülleri ekme çukuruna yerleştirmeden önce kökleri biraz kısaltın ve zarar görmüş olanları kesin; böylece yeni kökler daha çabuk oluşur. Ayrıca zayıf dalları ayırın ve ana sürgünü 3-4 tomurcuk ya da - çalılar ya da standart güller için – 2-3 tomurcuk kısaltın.
Ardından gülü ekme çukuruna yerleştirin, aşılama noktasının yüzeyden 4-5 cm yukarıda kaldığından emin olun. Kökleri biraz gevşetin ve çukura yayın. Çukuru kazarken çıkarttığınız toprağı çukura geri doldurmadan önce yaklaşık %30 kompost ya da gübre ile karıştırın. Eğer bahçenizde ağır bir toprak varsa biraz iri kum ya da çakıl ve kireç taşı ekleyin. Toprağı çukura doldururken gülü yerinde tutun ve biraz sallayın, böylece toprak kökler arasına yayılabilir. Son olarak toprağı biraz bastırın ve gülü iyice sulayın. Su süzüldükten sonra, gülü kurumaktan ya da dondan korumak için kalan toprağı yaklaşık 20 cm yüksekliğe kadar yığabilirsiniz. Gülü kuru dönemlerde iyice sulamayı unutmayın ki Haziran’dan itibaren çiçeklerinin tüm görkeminin keyfini sürebilesiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlar..