Bazen en sevdiğimiz çiçekleri güneşten korur,
özenle suyunu verir, şefkatle bakarız, ama olmaz. O canım çiçeğimiz
solar, çürür, gün geçtikçe yok olur gider. “Neden böyle oldu?” der,
üzülürüz. Oysa sebebi çok da düşündürücü değildir.
Her çiçeğin kendine has özellikleri ve gereksinimleri vardır. Kimi güneşi sever, bir diğerinin ise en son istediği şey direkt güneştir. Biri her gün sulanma ihtiyacı duyar, diğerine haftanın belirli zamanlarında su vermemiz yeterlidir. Kısacası bir orkide ve kaktüs aynı şartlarda yetişemez... Her bitkinin, türüne, ailesine, mevsime göre değişlik gösteren bakım ihtiyaçları vardır. Buradan yola çıkarak biz de, süs bitkilerinizi evinizde en doğru köşe, oda ya da yönlere yerleştirmekle ne kadar verim alacağınızdan bahsedeceğim. Her şey den önce; büyüteceğiniz bitkinin ev ortamında yetişip yetişemeyecek türden olduğunu öğrenmeniz gerekir. Örneğin bazı çiçekler saksıda değil de toprakta sürgün verir. Bazı saksı çiçekleri sadece açık havada doğal şartlarda yaşayabilirler. Ev içersinde bile olsa yeteri kadar güneş ve gün ışığı almazlarsa ilk günkü güzelliklerinden ve verimliliklerinden eser kalmaz. Ev-ofis gibi kapalı ortamlarda varlığını devam ettiremezler.
Güneşi sevenler ve sevmeyenler, kuvvetli gün ışığına ihtiyaç duyanlar, dolaylı aydınlatma isteyenler, gölgeye ihtiyaç duyanlar diye değişik faktörlerde yetişen çiçekler vardır. İhtiyaçlarından farklı koşullara maruz kalan bitki ve çiçekler; sararır, yaprakları dökülür veya çürüyüp bozulur. Bu sebepten ötürü yetiştireceğiniz bitkiyi konumlandıracağınız mekanı doğru tespit etmelisiniz. İhtiyacı olan gün ışığını (dolaylı veya doğrudan) sunacak şekilde yerleştirmelisiniz. Eğer bir bahçeye sahip değilseniz, çiçeklerinizi balkonunuzda ve pencere kenarlarında yetiştireceksek birkaç öneriye ihtiyacınız olabilir.
Güneş görürsem daha iyi serpilirim; diyenler
Büyüyüp yeşermek için güneşin sıcak yüzüne ihtiyaç duyan türlerin başında; cüce gül, sardunya, begonya türleri ve ıtır geliyor. Çok çeşitli rengi olan sardunyalar, ıtır kokusuna benzeyen kokusu ile göze ve gönle her daim hitap eder. Camekanlı balkonlar ihtiyaç duyulan sıcaklıkta olduğu sürece ve bol güneş alırsa kış boyunca çiçek açacaktır. Soğuk olan mekanlar bu bitkinin gelişimini yavaşlatır. Dolayısıyla bu cinsten bitkiler yetiştirecekseniz evinizin kuzey ve batı yönü dışında konumlandırmanız yeterlidir.
Güneş olmasa da olur, ben her şekilde açarım; diyenler
Bu gruptaki bitki ve çiçekler yetersiz güneş ve gün ışığı olan yerde bile yeşerir, büyürler. Başlıcaları kurdele çiçeği, devetabanı, paşa kılıcıdır. O yüzden favoriniz bu çiçeklerden herhangi biri ise batı yönüne ve ancak rutubetsiz ise kuzey cephesine yerleştirebilirsiniz.
Hangi bitki, nereye?
Çuha: Sıcağı sevmeyen ve sıcak da bozulan, aksine soğuk havayı seven bu çiçekler kış bahçeleri için biçilmiş kaftandır. Gölgeli mekanlarda iyi gelişirler. Toprak nemli tutulmalı ve kışın aşırı su vermekten kaçınılmalıdır. Yani kuzey cepheleri bu çiçeklerin rahatça filizleneceği yerlerdir.
Açelya: Bahçelerinizi çiçeklendirmek istiyorsanız, özellikle kışın çiçeklenen türlerinden seçebilirsiniz. Kış bahçelerinin vazgeçilmez bitkilerindendir. Yaz mevsimlerinde bahçelerimizi şenlendiren bu çiçekler, kışın da pencere önlerinin vazgeçilmez renkleridir. Kuzeye bakan balkonlarınızda konumlandırmamanız gerekli olan bu çiçek, havadar, yarı güneşli ve nemli olmayan yerlerde büyütmelisiniz.
Hercai menekşe ve siklamen: Kışları ılıman geçen iklimlerde kış boyunca çiçeklenecek bitkilerdir bunlar. Kuzey cephesi dışında herhangi bir cephede rahatça büyütebilirsiniz..
On bir ay çiçeği: Bütün bir kış etrafınızda çiçek açsın istiyorsanız, evinizde mutlaka on bir ay çiçeği bulunmalıdır. Yalnızca bu çiçeği bulundurduğunuz mekanların yarı güneş alan ve fazlaca aydınlık, (doğu veya güney) ferah, havadar, rutubetsiz mekanlar olması gerekmektedir. Binlerce güzel rengi olan bu çiçek dolaylı olarak ışık almalıdır.
Yelken çiçeği: Havayı temizleyici özelliği olan bu çiçekten evinizde bulunması sağlık açısından oldukça faydalıdır İyi bir aydınlık ve bol ışıklı mekanlar da oldukça verimli sonuçlar alınır. Ev koşullarını çok seven bu çiçekler kışın güneşli, sıcak ve nemli bir yer bulursa kendine, o zaman değmeyin keyfine. Bu sebepten ötürü kış güneşinin güney cephesi bu çiçekler için idealdir.
Kaktüs: Evlerde bulunduğu takdirde ortamın negatif enerjisini alma özelliğine sahip olan kaktüs türleri bol güneşe ihtiyaç duyar. Evinizin bol güneş alan cephelerde konumlandırmanız gerekir. En güzel güneş gören pencere kenarlarınızı kaktüslerle neşelendirebilirsiniz.
Kolyoz: Hem evde hem de açık havada gönül rahatığı ile yetiştirebileceğiniz kolyoz çok ilginç bir bitkidir. Güneş ışığı vazgeçilmezi olan bu bitkinin, aldığı güneş ışığına göre rengi değişir.
Farklı bir aranjman ile bitkileri de organize edin ..
- Dikdörtgen ve ahşap bir saksı edinin. Yapı marketlerde bu tarz saksılar bulabileceğiniz gibi dekorasyon mağazalarından da bambu ya da ham ahşap vazolar temin edebilirsiniz. Ahşap bir eski çekmeceyi de aynı amaçla değerlendirebilirsiniz.
- Saksıda kullanmak üzere farklı şekilleri ve türleri olan her dem yeşil bitkiler tercih etmeye özen gösterin. Bambu ve kaktüsler harika birer seçenek olabilir.
- Çekmeceyi ya da saksıyı dikime hazırlayın. Dibine üç parmak kalınlığında toprak koyun.
- Bitkileri saksının farklı yerlerine yerleştirin. Kısa bitkiler öne gelecek şekilde bir aranjman yaparsanız çiçekler saksıda çok daha şık görünecektir. Yerleşimi gerçekleştirdikten sonra toprak ile saksıyı kapatın.
- Yeşil bitkileri ön plana çıkarmak ve biraz da süslemek için saksıya çakıl taşı ya da kumsaldan toplayabileceğiniz deniz kabukları ve taşları serpiştirebilirsiniz. Yapacağınız aranjmanın nasıl görüneceğini önceden kestirebilmek adına bir skeç de çizebilirsiniz.
Kaynak: Evim Dergisi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlar..