İncelen kıyafetler ve deniz-havuz tatilinde giydiklerimizle, yaz
mevsiminde kusurlarımız daha çok ortaya çıkıyor. Hemen herkesi sağlıklı
ve formda görünme telaşı sarıyor. İşte, sağlıklı bir şekilde forma
girmenize yarayacak önerilerimiz...
İnce görünmenin güzellikle eş değer tutulduğu çağımızda, aslında bunun
başka bir anlamı da var. Sağlıklı olmak! Yani aslında sağlıklı olmak
için yediğimize içtiğimize dikkat etmeli ve elbette hareketi
hayatımızdan eksik etmemeliyiz. Bu konuda herkes birbirine tüyolar
veriyor vermesine ama, ama bazı konular da kulaktan kulağa yanlış
yayılıyor. Yaz boyunca zinde olmanın sırlarına değinen Diyetisyen Nil
Şahin Gürhan, bu konuda doğru bilinen yanlışlar hakkında da herkesi
uyarıyor.
1 - Güzel bir güne su ile başlayın
Bütün gece sizinle birlikte uyuyan sindirim sisteminizi uyandırmanın en
güzel yolu, güne su içerek başlamaktır. Güne 1 su bardağı ılık su ve 1
su bardağı oda sıcaklığında su içerek başlayın, böylece bağırsak
sorunlarına hoşçakal deyin.
2 - Kahvaltıyı atlamak çözüm değil, sorundur
Hiçbir zaman hak ettiği önemi ve zamanı vermediğimiz bir öğündür. Pek
çok kişi kahvaltı öğününü atlayarak kilo vermeye çalışır. Fakat
kahvaltı, gece boyunca aç kalmış bedenimizi canlandırmak ve açlıktan
yavaşlayan metabolizmamızı hızlandırmak için en doğru yoldur. 1-2 dilim
peynir, tam buğday unundan ekmek ve bol salata ile süsleyeceğiniz bir
kahvaltı sofrası daha zinde hissetmenizde anahtardır. “Kahvaltı için
vaktim yok” veya “Acelem var” diyenlerdenseniz, 1 peynirli sandviç veya
müslili süt gibi kahvaltılıkları da tercih edebilirsiniz. Tabii ki
miktarları abartmadan…
3 - Gününüzü ara öğünlerle süsleyin
Genellikle ihmal edilen öğünlerdir. Oysa beslenmemize renk katan küçük
öğünlerdir. Metabolizmanızı dinç tutmak için ara öğünler tüketmeye
gayret edin. Ana öğünler arası tüketeceğiniz 1 porsiyon meyve veya
yoğurt veya küçük 1 avuç kadar fındık veya küçük bir peynirli sandviç;
kan şekerinde oluşabilecek ani düşmeleri engelleyerek, tatlı krizini
önler, açlığınızı yatıştırır, bir sonraki öğünde aşırı miktarda besin
tüketmenizi engeller.
4 - Öğün atlamak, kendi metabolizmamıza yaptığımız bir suikasttır
Kilo vermek için çok sık başvurulan yanlış bir yoldur. Öğün atlamanın
kilo verme ve formda kalma konusunda yararı olduğunu düşünenler
yanılıyor. Çünkü öğün atlamak metabolizmayı yavaşlatmakla kalmaz, aynı
zamanda kan şekencerinin düşmesine neden olarak açlık hissini arttırır.
Bir sonraki öğünde aşırı dolu bir mideyle sofradan kalkmanıza zemin
hazırlar, gereksiz alınan kaloriler de cabası! Bu nedenle öğün
atlamamaya ve 4 saatten daha uzun süre aç kalmamaya özen
göstermelisiniz.
5 - Hayatın asıl kaynağı suya önem verin
Sağlıklı bir yaşam için olmazsa olmaz olan su içme alışkanlığını mutlaka
kazanmalısınız. Susamayı beklemeden yavaş yavaş su tüketmelisiniz.
Özellikle yazın terleme sonucu sıvı kaybı artacağından, su tüketiminizi
arttırmalısınız. Zayıflama döneminde vücutta oluşan yıkım ürünlerinin
atılabilmesi için de su tüketimi çok önemlidir. Vücutta gerçekleşen
dolaşımınıza destek olun ve günde 10-15 su bardağı (2-3 litre) su için.
6 - Vitamin ve minerallere sofrada yer açın
Vitaminler ve mineraller vücudun işlevlerini tam olarak yerine getirmesi
ve metabolizmanın çalışması için gereklidir. Günlük vitamin ve mineral
ihtiyacını karşılamak için sofranızda bütün besin gruplarına yer açmanız
gerekir. Süt ürünlerine, az yağlı etlere, tam tahıl ürünlerine ve tabii
ki sebze ve meyvelere sofranızda yer verin.
7 Sebze ve meyveler sofraların baş tacı
Yaz aylarında bol ve kolayca ulaşabildiğimiz sebze ve meyvelerden
ihtiyacınız ölçüsünde tüketmelisiniz. Özellikle ülkemiz bu konuda çok
zengin. Bu zenginlikten faydalanmalısınız. Sebze ve meyve tüketirken
mevsiminde tüketmeye özen gösterin. Günlük vitamin ve mineral
ihtiyacınızın karşılanması ve sağlığınızın korunması için günde en az 5
porsiyon çiğ sebze ve meyve tüketilmelidir. Yapılan son araştırmaların
sonuçları, sağlığı korumak için gerekli olan birleşikleri yeterli oranda
alabilmek için günlük meyve ve sebze tüketiminin 9 porsiyona
çıkarılması gerektiği yönünde.
8 - Alkol… Olmalı mı? Olmamalı mı?
Yaz aylarında, tatil psikolojisiyle özellikle geceleri alkol tüketimi
fazla olur. Alkolün aşırı miktarlarda tüketimi kalp sağlığına ve
karaciğere zarar vermesinin yanı sıra, kilo almaya da neden olur.
Vücutta dolaşımı bozarak ödemi arttırır. Yazın alkollü içecek içmeden
geçer mi diyenlerdenseniz, içtiğiniz alkollü içeceğin çeşidine ve
miktarına dikkat etmeli ve alkollü içeceklerle birlikte bol su
içmelisiniz. Alkol, mutlaka tok karna, yemeklerle veya fındık, fıstık,
beyaz peynir gibi yiyeceklerle birlikte tüketilmelidir. Alkolün protein
ve yağlı yiyeceklerle birlikte ve bol su içilerek tüketimi, emilimini
yavaşlatır.
9 Öğünlerinizin glisemik indeksini azaltın…
Yüksek glisemik indeksli besinler kan şekerini hızlı yükseltir ve hızlı
düşürürler. Kan şekerinin hızlı düşmesi, yoğun açlıkla veya tatlı
krizleri ile son bulur. Besin seçimlerinizde “beyaz”lar yerine
“kahverengilere” yer vermeniz (kahverengi pirinç, makarna, şeker gibi),
öğünlerinizde karbonhidratlı besinler yanında proteinli besinleri tercih
etmeniz ve salatanıza az miktarda zeytinyağı eklemeniz, öğünlerinizin
ve diyetinizin glisemik indeksini azaltarak açlık hissiyle yaptığınız
mücadelede size destek olacaktır.
10 - Light deyip geçmeyin, light deyip seçmeyin…
Daha az enerji içerdiği düşüncesi tüketimi arttırır. Light ürünler doğal
versiyonlarına nazaran daha az enerji içerseler de, bu tür yiyeceklerin
ve içeceklerin bir sonraki öğünde tüketilen besin miktarını
arttırdığına dair veriler vardır. Bilim uzmanları araştırmalarına devam
ederken, siz de haftada 2 kezden fazla light içecek tüketmemeye özen
gösterin.
11 Zararsız atıştırmalar, aslında zararlıdır…
Çok yaptığımız hatalardan birisi de küçük atıştırmalardır. Çeşidin bol
olması atıştırma isteğini arttırır. “1 lokmadan bir şey olmaz!” demeyin.
Yapılan bazı araştırmalarda, bir lokmalık atıştırmaların günlük enerji
alımını yüzde 5 ila 10 ölçüsünde arttırdığı gösterilmiştir. Günlük
aldığınız enerjiyi yüzde 5 ila 10 azaltmak sizin elinizde!
12 Doğru seçimlerle açık büfeler artık düşman değil…
Yaz aylarında kilo almaya sebep olan nedenlerden biri de açık büfelerde
doğru seçimler yapmamaktır. Açık büfelerde çok fazla miktardaki besin
tüketimi, kızartma, kavurma gibi yüksek yağ içeriği olan yiyeceklerin
tercih edilmesi, ağır hamur tatlıları ve aşırı alkol kilo alma
nedenlerindendir. Fırında veya ızgara olarak hazırlanmış az yağlı
etleri, yoğurdu ve tam buğday unundan ekmekleri, pilav, makarna gibi
diğer tahıl ürünlerini ölçülü miktarda almak, bol salata ile süslemek
sağlıklı ve formda kalmak için sağlam bir yoldur. Tatlı seçimi de bir
diğer önemli konudur. Ağır hamur tatlıları yerine tüketeceğiniz sütlü
bir tatlı, içerdiği kalsiyum minerali ve daha düşük enerjisi ile daha
sağlıklı bir seçim olacaktır.
13 Yazla birlikte kemikler daha güçlü
Ultraviyole ışınlarının cilde teması ile vücutta sentezlenen D vitamini,
kemiklere kalsiyum taşınmasında önemli rol oynar. Yapılan
çalışmalar,cilde sürülen faktörlü güneş koruyucularının vitamini
sentezini azalttığını ortaya koymaktadır. Güneş koruyucuları kullanmaya
devam edin, fakat güneşin tehlikeli ışınlarının yeryüzüne daha az
geldiği akşam saatlerinde günde 10 dakika güneşlenmeye de özen gösterin.
14 Hareket edin, formda kalın, sağlıklı yaşayın…
Kışın miskinliğini artık üzerinizden atın. Her gün en az yarım saat
yapacağınız yürüyüşler forma girmenizde ve formda kalmanızda size
yardımcı olacaktır. Yaz mevsiminin vazgeçilmezi olan plaj voleybolu,
treaking gibi sporlar da enerji harcamanızı arttırarak form tutmanızı,
sağlıklı yaşamanızı ve aynı zamanda iyi vakit geçirmenizi sağlayacaktır.
Bol bol yüzerek enerji harcayabilir, yağ yakımını arttırabilirsiniz.
15 Ve yazın vazgeçilmezi: Dondurma…
Yaz mevsiminin vazgeçilmezi olan dondurmadan uzak kalmanız gerekmiyor.
Dondurma, kalsiyum ve riboflavin içeriği nedeniyle besin değeri yüksek
bir besin. Fakat şeker içeriği nedeniyle miktarlara dikkat etmek
gerekiyor. Miktar olarak günde 2 toptan fazla tüketmemeye gayret edin.
Enerji içeriği yüksek soslu ve kremalı olanları tercih etmek yerine,
taze sütten yapılmış hafif dondurmaları tüketin.
Diyetisyen Nil Şahin Gürhan: “Gizli enerjidepolarına dikkat edin”
Özellikle yaz aylarında sıcağın ve uzun günün etkisiyle dikkat edilmeden
çok şey tüketilir. Yapılan araştırmalar son yıllarda günlük alınan
enerjinin yaklaşık yüzde 30’unun içecekler içinde yer alan şekerden veya
mısır şurubundan karşılandığını göstermiştir. İçeceklerinizi doğru
seçmek, vücudunuza gereksiz kalori yüklemesi yapmanıza engel olacaktır.
Şekerli ve karbondioksitli içecekler, hazır meyve suları ne kadar cazip
görünse de bunlar yerine buzlu bir ayran, taze sıkılmış bir meyve suyu
ve hafif şekerli bir limonataferahlarken sağlıklı kalmanızı da sağlar…
kaynak : cosmogirl
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlar..