Parfüm malzemeleri
Parfüm birçok esanstan, temel bir yağdan, alkol ve sudan oluşur.
1/2 gr. jojoba yağı veya tatlı badem yağı
2-1/2 gr. ethanol
2 yemek kaşığı damıtılmış su
Kahve filtresi
Koyu renkli cam şişe
25 damla esans yağı
7 damla alt nota esans yağı
7 damla orta nota esans yağı
6-7 damla üst nota esans yağı
birkaç damla ara nota esans yağı..
Kullandığınız esans yağları parfümünüzün temel formunu oluşturur. Bu esans yağlarına parfümün notaları denir. Temel nota parfümün teninizde en uzun süre kaldığı parçasıdır. Orta nota biraz daha çabuk uçup gider. Üst notalar daha çabuk uçmalı ve dağılmalıdır. Ara notalar ise diğer notalar arasında bir köprü vazifesi görür. Bazen parfüme başka maddeler katılabilir örneğin; deniz tuzu, karabiber, vetiver.. Bütün bu esansiyel yağlar farklı zamanlarda etkilerini gösterdiğinde parfümünüz etkisi geçene kadar farklı tonlarda kokacaktır. Burada alt, orta, üst ve ara notalardan örnekler görüyoruz:
Alt nota: Sedir ağacı, tarçın, paçuli, sandal ağacı, vanilya, yosun, liken, eğreltiotu
Orta nota: Karanfil, ıtır, limonyaprağı, neroli, ylang- ylang, hindistan cevizi
Üst nota: Bergamot, yasemin, limon, lavanta, neroli, orkide, gül, ıhlamur
Ara nota: Vanilya, lavanta
Malzemeleri karıştırırken yapacağınız sıralama kokuyu direk etkileyeceği için çok önemlidir. Eğer sıralamayı değiştirirseniz tekrar aynısını yapabilmeniz için not tutmanız gerekir.
Parfümün yapılışı
Jojoba yağını veya tatlı badem yağını şişeye dökün.
Diğer esansiyel yağları sırasıyla ekleyin; önce alt notaları oluşturacak yağlar, sonra orta notaları en sonunda da üst notalar. Tercih ederseniz ara nota esansiyel yağları da ekleyebilirsiniz.
70 gr. alkol ekleyin.
Şişeyi birkaç dakika karıştırın ve 48 saat ile 6 hafta aralığında beklemesi için dinlendirmeye alın. Koku zaman geçtikçe değişecek ve altı hafta sonunda en güçlü haline gelecektir.
Koku istediğiniz kıvama geldiyse 2 yemek kaşığı damıtılmış su ekleyin. Şiyeyi çalkalayarak malzemelerin karışmasını sağlayın. Malzemeleri bir kahve filtresinden geçirdikten sonra son olarak yerleştireceğiniz şişeye dökün.
Parfümüzü daha güzel bir parfüm şişesine dömek isteyebilirsiniz ama ilk etapta sıcaktan ve ışıktan korunabilmesi için koyu renkli bir şişede muhafaza etmelisiniz.
Parfümünüzü etliketleyin ve yaptığınız bütün aşamaları not edin böylece tekrar yapmak istediğinizde kolaylıkla başarabilirsiniz.
Parfüm notaları
İstediğiniz kokuyu bulabilmek için pek çok deneme yapmanız gerekebilir fakat esansların ne tür kokular içerdiğini aklınızda tutarak işe başlayabilirsiniz.
Topraksı: Paçuli, vetiver
Çiçeksi: Itır, yasemin, neroli, gül, violet, ylang-ylang
Meyveli: Bergamot, greyfurt, limon, limon yaprağı, ıhlamur, mandalina, portakal
Bitkisel: Melekotu, fesleğen, sarı papatya, adaçayı, lavanta, nane, biberiye
Denizsi: Deniz tuzu
Baharatlı: Kara biber, kakule, tarçın, karanfil, kişniş, zencefil, ardıç, hindistancevizi
Odunsu: Sinameki, sedir, servi, çam, sandal ağacı
Eğer parfümünüzün kokusu çok ağır olduysa daha fazla su ekleyerek seyreltebilirsiniz. Eğer parfümünüzün kokusunun uzun zaman etkisini kaybetmemesini istiyorsanız parfüm karışımınıza bir yemek kaşığı gliserin ekleyebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlar..