1 Kasım 2012 Perşembe

Güllerden Neler Yapılır, En Güzel Güller...






















Gül deyince aklınıza ne gelir?
Cazibeli kokusu, zarafet, güzellik, kozmetik, reçel, likör, aşk… Gül hakkında çok fazla şey yazılabilecek nadir çiçeklerden biri…Gülü yazmaya anavatanından başlayalım, pek çok gül türünün kökeni Asya. Ama gösterişli çiçekleri nedeniyle anavatanından uzaklara götürülmüş, güzelliği ve kokusu tüm dünyaya yayılmıştır.

Gülün sembolizmi İslam sanatında gül çoğunlukla peygamberi simgeler. Bu yüzden çoğu İslami eserde güle ayrı bir değer verilmiştir. Şiirde gül şairler, gül ile ilgili olarak çeşitli tasavvur ve hayallerde bulunmuşlardır. Bekaret, saflık gül ile simgelenmiştir.

Gül Nerede Yaşamayı Sever ?
Güneşli, yarı gölgeli ama rüzgarsız yerleri suyu akıntılı, killi ve bitek toprakları seven gül, tohumuyla ve daha çok gövde çelikleriyle çoğaltılır.

Gül Ne Amaçla Kullanılabilir ?
Diye bakacak olursak ishali keser bağırsaklara rahatlık verir, suyu ile gargara yapılırsa bademcik rahatsızlıklarını geçirir. Antiseptik etkisi vardır, yaraları temizlemede kullanılır. Bayılmayı giderir. Ciğeri kuvvetlendirir, kalbe ferahlık verir, dimağı takviye eder. Gözler banyo yapılırsa kanama ve göz nezlelerine iyi gelir.

Gül İle Çay Hazırlama
Kurutulmuş ve saklanmış taç yapraklarından 2-3 tatlı kaşığı üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika süreyle demlendirilerek bir çay hazırlanır. Bu çaydan günde 3 kez birer bardak içilir. Göz banyoları ve yaralar için bu çay dıştan uygulanır.

Gülsuyunun Faydaları
Cilt bakımı, boğaz, ağız iltihapları, sindirim sistemi iltihapları, ishal, saçtaki kepeklenme, eklem iltihaplarında, göğüs hastalıkları, küçük cilt yaraları, burun akıntıları, kesikler, burkulma ve ezikler, ergenlik sivilceleri gibi pek çok derde deva gül suyu. Gül suyu cilt için çok güzel bir toniktir.

Gülden Temizleyici Malzeme
4 litre üzüm sirkesi içine 10 avuç kuru gül taç yapraklarını ekleyip karıştırın. 15-20 gün güneşte tutup süzün. Gargara, losyon, makyaj temizleyici olarak kullanabilirsiniz. Gül ve zeytinyağı saf zeytin yağının içine 10-15 damla gül yağı koyun, vücuda masaj yapın. Küvete banyo suyunun içine 11-15 damla gül yağı damlatıp iyice karıştırın. Göze temasını önleyerek içinde 15-20 dakika oturun, dinlendirir.

Gül Yağının Faydaları
Cilde canlılık kazandırarak gerginleştirir. Ciltteki doğum lekelerini alır. Makyaj temizliğinde kullanmak için mükemmel bir temizleyicidir. Alerjik ciltler için kullanılabilecek doğal bir üründür. Gül yağı gül suyunun aksine hafif müshil etkisindedir. Kabızlık için doğal bir çare olarak önerilebilir. Göz nezlesine ve kanamalarına iyi gelir. Gül aynı zamanda yenebilen bir çiçek biliyorsunuz ki, midevi etkisi, muhteşem kokusu ve tadı sebebiyle gül reçelini denemenizi öneririm.

Gül Reçelinin Yapılışı
2 su bardağı taze gül taç yapraklarını, 2 bardak şeker ile karıştırın. 1 bardak su ile Kızık ateşte 1-2 saat pişirin. İnmesinden biraz evvel yarım limonun suyunu katın. Gül reçeli olarak yiyebilirsiniz. Hafif sindirim sistemi iltihaplarına romatizma, eklem iltihaplarına iyi gelir.

Peki Bu Lezzet Deneyimine Gül Likörünü Eklemeyi Düşünmez Misiniz ?

Gül Likörü
Yaklaşık 15 sap gül
1 adet büyükçe kabuk tarçın
5 adet karanfil
4-5 bardak şeker
2 şişe vodka (70lik)
1 adet şerit halinde kesilmiş limon kabuğu
Bir tutam kurutulmuş nar çiçeği
Limon tuzu (10-15 gr)

Gül çiçeğinin yapraklarını parmakların ucuyla sapından çıkarılır, hiç bozmadan bir makasla dipteki beyaz kısımlar kesilir. Temizlenmiş, kötü yerleri ayıklanmış gül çiçeğinin yapraklarını kavanoza koyun. Baharatları ve şekerini ekleyin. Vodkayı üzerine boca edin. Şeker eriyinceye kadar karıştırın. En az 5 hafta serin bir yerde demlenmeye bırakın. Sonra süzün ve şişelere koyup ister buz dolabında ister oda sıcaklığında saklayın…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...