24 Ocak 2013 Perşembe

Vazo Çiçeklerinin Bakımı..

Vazo çiçeği alırken taze olduğunu nasıl anlarız?

Vazo çiçeği alırken taze olduğunu anlamanın bir yolu çiçeğin yapraklarını kontrol etmektir. Yaprakları diri ve rengi değişmemişse çiçek su çekmemiş, taze demektir. Yaprakları kahverengiye dönmüş ve süzülüyorsa ise çiçek taze değildir.

Diğer bir yol ise çiçeğe dikkat etmektir. Çiçek taze ise rengi canlı olur. Çiçeği elimizle kontrol etmeliyiz. Neredeyse plastiği andıran bir yapıda olması gerekir. Çiçek çok yumuşaksa ve boynunu eğmiş ise çiçek taze değildir.

Ayrıca, çiçek üzerinde böceklenme varsa bu hastalık yaratır ve çiçek kısa sürede ölür. Buna da dikkat etmek gerekir.

Satın alırken tüm çoğu çiçekleri açmış ve açılmaya başlayan tomurcuklara sahip çiçekler seçilmelidir. Tüm çiçekleri açmış ise vazo ömrü daha kısa olur. Yeşil, sert tomurcuk aşamasındaki çiçekler iç ortamlarda açmazlar.

Satın almada dikkat edilmesi gereken diğer husus çiçeklerin barındırıldığı vazo suyunu kontrol etmektir. Su bulanık, sararmış ve kokuyorsa bakteri oluşmuş demektir ve bu da çiçeklerin ömrünü kısaltır.


Vazo çiçeğinin uzun ömürlü olması için neler yapılabilir?

Vazo çiçeklerinin uzun ömürlü olabilmesi için, çiçeklerin su çekmesi gerekmektedir. Düzenlediğimiz vazo ve eklediğimiz su temiz olmalı ve koruyucu besin içermelidir.

Çiçek yapraklarının suya değen kısımlarının dizilmeden önce temizlenmesi gerekir. Çiçekler vazoya dizilmeden önce saplarından yaklaşık 2,5 cm kadar eğimli bir şekilde kesilmelidir. eğimli kesmek çiçeğin daha kolay su çekmesini sağlar. Vazo suyu 3-4 günde bir bu işlemler tekrarlatarak tazelenmelidir.

Çiçekler direk güneş almayan, soğutucu, ısıtıcı vb. aletlerden uzak yerlerde sergilenmelidir. Direk güneş ışığı çiçekleri yakar.

Vazo çiçekleri için kullanılan koruyucu çiçek besini nedir?

Vazo çiçekleri koruyucu besini kesme çiçeklerin ömrünü uzatmak, tomurcukları açtırmak, ve bakterilerden korumak için uygulanır. Birleşiminde şeker, asitlendirici ve dezenfektan bulunmaktadır.

Şeker çiçeğin tomurcuklarının açmasını sağlar ve çiçeğin ömrünü uzatır, limon asitleştirici olarak su akışını sağlar ve çiçeğin kolay ve hızlı bir şekilde su çekmesine yardımcı olur. Çamaşır suyu ise bakterilerin gelişimini önler.

Evlerimizde hazırlayabileceğiniz kolay bir formüldür. “1 litre ılık su içine 2 yemek kaşığı limon suyu, 1 yemek kaşığı toz şeker (4 kesme şeker), yarım çay kaşığı çamaşır suyu eklenerek hazırlanır. Bu karışımı vazo içindeki ılık su içine karıştırmalıyız.

Vazo suyunu her değiştirdiğimizde bu formülü uygulamalıyız.

Vazo çiçeklerinin suyu ne sıklıkta değiştirilmeli?

Genel kural olarak 3-4 günde bir değiştirilmelidir. Su bulanıklaştıkça diye de tarif edebiliriz. 1-2 gün içinde su azalırsa üzerine temiz ve ılık su eklenmelidir.

Vazo suyu 38- 40 derece civarı duş alabildiğimiz sıcaklıkta olmalıdır. Suyun ılık olması çiçeklerin suyu daha kolay çekmesini sağlar. Vazo su miktarı çoğu çiçek için vazonun 3/1 kadar olmalıdır.

Solan vazo çiçekleri nasıl canlandırılabilir?

Solmuş çiçekleri canlandırmanın 3 yolu vardır.

1)Çiçeklerin başlarına poşet içine geçirilerek kaynamış su içinde 1 dakika kadar bekletilebilir. Genelde kalın saplı çiçekler için bu formül çok işe yarar.

2)Başlarından aşağı ılık su içine yatırılıp yarım saat bekletilerek su çekmesi sağlanır. Bu çiçeklerin ömrünü 3 katına kadar arttırır.

3)Diğer teknik ise su dolu bir kaba yatırıp yarım saat kadar su çekmesini sağlamaktır.

Vazodaki güllerin ömrü nasıl uzatılır?

Vazo ömrü 6 ile 10 gündür. Güllerin ömürlerini uzatmak için diken ve yaprakları bıçak yolu ile temizlenmelidir. Taç yapraklarının en dış kısımları alınmalıdır.

Güllerin kalın odunumsu saplı çiçeklerdendir ve su çekmesi daha zordur. Sapların kabukları 2,5 cm kadar sıyırıp, ikiye yarılarak su çekmesi sağlanabilir. Daha ince saplılar ise eğimli olarak su içinde 2,5 cm kesilerek vazoya dizilmelidir.

3 günde bir suyu değiştirilip, besin takviyesi yapılarak vazo ömrü uzatılabilir.

Boyunlarını büken güller için ılık su dolu bir kapta yarım saat yatırılarak tedavi edilebilir.

Gülün tazeliğini de yapraklarından anlayabiliriz. Çiçek kafasının çok yumuşak olmaması gerekir. El yordamıyla kontrol edilmelidir. Taç yapraklarının çoğu üzerinde olmalıdır. Ve çiçeğin rengi canlı olmalıdır.



Vazodaki papatyaların canlı kalması için neler yapılabilir?

Papatyaların vazo ömrü 6 ile 10 gündür. Satın alırken çoğu çiçeği açmış ve açmaya hazır tomurcukları olan çiçekler seçilmelidir. Her çiçekte olduğu gibi renk ve yapraklarına bakılarak tazeliği anlaşılabilir.

Vazoya dizmeden önce suya değen yaprakları temizlenmeli ve suyuna besin katılmalıdır. Suyu bulandıkça tazelenmelidir.

Karanfillerin vazodaki ömrü ne kadardır?

Karanfiller uzun ömürlü çiçekler arasındadır. Vazo ömrü 10 günden fazladır. Çiçekler alındıktan sonra yaprakları temizlenmeli, eğimli bir şekilde saplarından kesilerek besin takviyeli su içine yerleştirilmelidir. Bu yöntemle karanfillerin ömrünü 4 haftaya kadar uzatabiliriz.

Satın alırken çoğu çiçekleri açmış, bir kısmı açmaya hazır tomurcukları olanlar tercih edilmelidir.

Çiçeğe uygun vazo nasıl seçilir?

Vazolar genelde uzun ve dar ağızlı olurlar. Çiçek düzenlemek daha kolay olur. Genelde cam vazolar tek çiçek ve demetler için kullanılır. Metal, seramik, plastik gibi vazolar da düzenleme için uygundur. Bununla ilgili tam bir tanımlama yoktur. Düzenleme yaparken çiçek ve vazo boyu orantılı olmalıdır.

Uzun vazolara yapılan düzenlemelerde çiçeklerin boyu, vazo uzunluğunun 1,5 katı uzunluğunda olmalıdır. Kısa vazolarda ise, çiçeklerin boyu vazonun eninin 1,5 katı uzunluğunda olmalıdır.

Vazo seçimi yaparken en çok yapılan hatalardan biri çiçeği bastıracak güçlü desen ve renklerde vazo seçmektir. Böyle bir vazo kullanacaksak beyaz çiçekler ile düzenleme yaparak uyum sağlanabilir.

Vazo temizliği çok önemlidir. Düzenleme yapmadan önce vazoyu temizlemeli gerekirse çamaşır suyu ya da deterjan kullanılmalıdır.

2 yorum:

  1. her yerde saksı çiçekleri ile ilgili yazı var. vazo çiçekler için yok, verdğiniz bilgiler çok işime yaradı teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yardımcı olabildiysem ne mutlu rica ederim =)

      Sil

Yorumlar..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...