24 Ocak 2013 Perşembe

Ortanca Çiçeğinin Bakımı ve Yetiştirilmesi

Hydrangea (ortanca) çok yükselemeyen çalı türü bir süs bitkisidir. Yarı gölgeli nemli yerleri sever. Bu yazımdaki ortanca bakımı ve yetiştirilmesi hakkındaki bilgiler ülkemizde en çok yetiştirilen (resimde gördüğünüz) ortanca çeşidi hakkındadır. Ortanca çiçekleri için yetiştirilmesine rağmen zarif dalları, güzel büyük yapraklarıyla oldukça dekoratif bir bahçe bitkisidir.

Güneşe ihtiyaç
Tam gölgeli yerlerde yaşayabilir fakat iyi bir randıman beklemeyin. Yarı gölgeli yerlerde daha iyi gelişim gösterir. Veya sadece güneş tam tepede iken güneşten korunmalı. Aşırı güneşli yerlere de uyum sağlayabilir. Fakat sıcaklık da çok ise yaprakları pörsür. Yeterince su alıyorsa akşam tekrar düzelir, sıcak ve güneşli günleri böyle geçirir. Bu problem değil, esas problem şu: Potasyum eksikliği + aşırı güneşli fazla sıcak hava bir araya gelirse tomurcuklar mini mini hallerindeyken kuruyup dökülür. Güneş görmesi açısından en iyi ortam, güneşin ağaç yaprakları ile veya şeffaflığı biraz azaltılmış naylonla filtrelenmiş olduğu ortamdır.



Sevdiği toprak
Asitli toprakta da alkalinli (kireçli) toprakta da rahatça gelişir. Alkalin çok fazla yüksek olmamalı bu zararlıdır. Fazla asitli toprağı tolere edebilir ama fazla alkalinli toprağı tolere edemeyebilir. Etli / killi topraklar hem besince daha zengindir hem iyi su tutar. Perlitle terbiye edilerek havadarlığı ve süzekliği arttırılırsa ortancalar için en iyi doğal toprak budur. Sarımsı kahverengi, yumuşak, kolayca parçalanan kayaları ufalayıp ortanca dikeceğiniz toprağa katmanızda da yarar var. Toprağa ayrıca yaprak çürüntüsü vb. maddeler bolca katın. Bulabilirseniz sphagnum yosununun çürüntüsü (peat moss) toprağına karıştırın, su tutmada ve suyu korumakta oldukça başarılıdır.

Sulama
Suyu çok sever. Fakat bu çamur gibi toprakta yetiştirin anlamına gelmez. Yani toprağı hafifçe kuruyana kadar sulamayacaksınız. Aşırı sulamada yapraklarda hastalıklar oluşuyor. Ortanca suyu çok seviyor diye bol bol sulayan herkesin ortancalarının yapraklarında lekeler başlar, kurumalar ve çürümeler görülür. Neredeyse istisnası yok.

Besleme
İlkbaharda ortancaların dibini kazın, çıkardığınız toprağı sığır gübresi ve yaprak çürüntüsü ile karıştırıp tekrar kapatın. Ayda bir suya karıştırılarak verilen genel amaçlı sıvı gıdayı azaltılmış dozda haziran ortasından eylül ortasına kadar 8 haftada bir verirseniz ortancalarınız hem daha sağlıklı gelişir hem daha iyi çiçek açar hem de kışa ve gelecek bahara iyi bir hazırlık yapmış olur. Karasal iklim olan Ankara gibi yerlerde ağustos sonuna doğru poyasyum oranı biraz yüksek besin verilmeli. Bunun yerine dibine odun külü dökerek toprağa karıştırmak da olur. Potasyum ortancaların hem aşırı soğuklardan hem aşırı sıcaklardan korunma mekanizması geliştirmesini sağlar.

Budanması
Yaz boyunca çiçekler için yapılması gereken küçük budamaları biraz aşağıda okuyabilirsiniz. Esas budama kış aylarında yapılır, bütün dallar dibe yakın kesilir. İstanbul şartlarına göre kasım sonundan şubat sonuna kadardır diyebiliriz. Boyları 15 cm – 30 cm kadar uzunlukta kalmalı. Kış boyunca donan bozulan dallar olursa dipten kesilmeli.

 

Çiçekleri hakkında

• Kışın dondan zarar görmüşse o yıl çiçek açmayabilir. Yaz sonunda potasyum zengini gıda vermek iyi gelir, böylece ağır olmayan don olaylarından zarar görmezler. Kışları çok sert geçen bölgelerde dondan korumak için tedbir almak şarttır. Böyle yerlerde en iyisi ortancaları büyük saksılarda yetiştirmek ve kışı ısı sıfırın altına fazla inmeyen bir yerde geçirtmektir.
• Genelde yaz ortasına doğru çiçeklenmeye başlarlar. Henüz mayıs ayında iken hiç tomurcuk yoksa canınızı sıkmayın sabırla bekleyin.
• Güzelliği gitmiş çiçekleri vakit kaybetmeden derhal kesmelisiniz ki ortanca “nasılsa tohum oluşturmaya başladım, artık çiçek açma zahmetine girmeyeyim” diye düşünmesin. Hem böylece yeni çıkan tomurcukların kaliteleri de iyi olur.
• Daha büyük çiçekler elde etmek için dallarında seyrekleştirme yapmanız gerekir.
Mavi çiçekli olması için asitli toprak gerekiyor:

Dikkat: Aşağıdaki uygulamalarda aşırıya gidilmemeli. Zira aşırı asitli topraklar bitkileri zehirler ve öldürür.
Nötr (pH 7 civarları) topraklarda ve alkalin değeri yüksek (pH 7 üstü) topraklarda mavi çiçek elde edemezsiniz. Yukarda tarif ettiğim toprak karışımına ilaveten toprağına alüminyum sülfat katmak gerekiyor. Kireçten arındırılmış (» PH değeri düşürülmüş) su ile sulayın.

• Mavi çiçeğin en kolay yolu: Gerçek toprak yerine torf (veya özel açelya toprağı) + ponza taşı karışımı kullanmak ve kireçsiz su ile sulamak.
• Toprak nötr olup alüminyum az olursa beyaz veya çok soluk renk çiçekli olabilir. Toprağın alkalin değeri yüksekse (kireçliyse) çiçekleri pembe olur. Pembelik dereceleri; koyu pembe, morumsu pembe gibi renklerde çiçekler elde etmek için mavi renkli çiçek açmasını sağlayan toprağa ayrıca superphosphate veya fosfor oranı yüksek besin katmak gerekir. Veya bu konuda deneyimleri olan insanlardan taktikler öğrenebilirsiniz.
• Bütün bunlardan başka kırmızı topraklar demir bileşiklerince zengindir; bunun da renk üzerinde etkisi vardır.
• Bulunduğu yerin sıcak olmasının renk tonlarında etkisi görülmüş. Hatta ortamın havasının nemliliğinin bile etkisi olduğu söyleniyor.
• Toprak yapay olarak değil doğal olarak alüminyumlu ise ve asitliyse, morumsu renklerde bunun önemi vardır. Yeşil killi topraklarla denenebilir.
• Her saksıda ayrı topraklarla ayrı uygulamalarla beyaz – mavi – pembe renklerinin çeşitli farklı tonlarda karışımları ile tatlı koyu pembeden tatlı mora, acı çivit mavisine, berrak maviye kadar çok farklı renklerde çiçek açtırabilmek mümkün.

 
Ortancayı çoğaltma yöntemleri

1- Tepe çeliği ile çoğaltmak:
Nisandan ağustosa kadar yapılabilir. Çiçeksiz taze dallardan 15 – 20 cm uzunlukta tepe çelikleri alınır. İki – üç çift yaprakları olmalı. En alttaki yaprakları kopartın. Köklendirme tozu varsa daha iyi olur: dip ucunu köklendirme tozuna bulayın. Sonra 3 cm derine gömün. Köklendirme toprağı kumlu toprak veya yarı yarıya ölçülerde perlit + torf karışımı olabilir. Üstüne kavanoz geçirin veya naylonla kaplayın veya bu işi pet şişe içinde yapın. Pet şişe daha uygun çünkü köklendiği zaman kökleri görürsünüz. Kapağı kapalı olacak ve direkt güneş almayan bir yerde köklenene kadar bekletilecek. Pet şişeyi yarıdan kesin, alt kısmın içine nemli karışımı doldurun çeliği dikin ve şişenin kesik kısımlarını plaster ya da seloteyp gibi bir şeyle yapıştırın. Sulamaya gerek yok çünkü kapalı olacağından dolayı su kaybı olmaz. Toprak veya karışım yeterince nemli değilse çok az sulayarak nemlendirin. Köklenme gerçekleşince esas yerlerine dikebilirsiniz.

2- Kök çeliği ile çoğaltmak:
Bu usul çok bereketli bir usuldür. Bitki tamamen uyku dönemindeyken (kasım sonundan şubat sonuna kadar) yapılmalıdır.

3- Daldırma ile çoğaltmak:
Yaz sonunda yapılır. Dallarını yapraklarından arındırıp doğrudan toprağa dikeceksiniz. Köklenmesini çabuklaştırmak için köklendirme tozu hormonu dal diplerine sürülmeli.

4- Kökten ayırma ile:
Dipten çıkan ve yeterince köklenmiş olan sürgünlerin ayrılmasıyla yapılır. Bitki uyku dönemine girdiği zaman, kasım sonundan itibaren yapmak daha iyi olur.

5- Genç dallarını suda köklendirme ile:
Bunun püf noktaları için suda köklendirme yazımı muhakkak okumalısınız.

Yukardaki altı usul için ek gereklilik:
Köklenen fideleri uygun toprak karışımlı saksılara dikin ve sulayın. Sonra saksıya naylon geçirerek üstten bağlayın. Çok serin olmayan ve direkt güneş almayan bir yerde bir hafta bekletin. Yüksek nemlilik taze köklerin yeni toprak ortamına tutunmalarını ve uzamaya başlamalarını sağlar. Bunun için bir hafta süre yeter.

Tavsiye:
Köklendirilmiş ortanca dallarını bazen açıkta satarlar. Bunları alıp ekerseniz genelde tutmaz, kurur. Kurumaması için yukarda anlattığım gibi yapmalısınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...